KANJON VUCJANKE - Opširnije

Ići dole

KANJON VUCJANKE - Opširnije

Počalji  Vucjanac taj Sre Jul 18, 2018 4:18 pm

Vucjanka je 18 km dugacka sa Golemom rekom. Nastaje od Goleme i Male reke koje se sastaju na mestu Jasicko ravniste ,na 600 m nadmorske visine. Tok Vucjanke bez Goleme reke nije duzi od 7 km.3 km. nizvodno od sastavaka Vucjanka useca kanjon, dubine preko 300 m na desnoj obali i 150 m na levoj obali. Kanjon je dugacak 2 km, usecen izmedju vrhova Kitka (988 m) i Samaric (619 m). Ulaz u kanjon se nalazi na oko 500 metara nadmorske visine, a izlaz na 340 m. Na jednoj isturenoj litici leve obale kanjona, na 150m iznad reke smestena je kula Skobaljic grad,ali je delimicno urasla u korov. Na izlazu iz kanjona na levoj obali nalazi se jedna od najstarijih hidroelektrana Srbije, HE Vucje,podignuta 1903. godine. Elektrana i dan danas radi,sa sve originalnim masinama od pre 100 godina.
2005.godine je u Hidroelektrani "Vučje" Elektroprivreda Srbije obeležila 110 godina elektrifikacije, uz prisustvo republičkih i čelnika ove kuće. Mada ova hidrocentrala postoji "samo" 100 godina, za obeležavanje dana kada je "elektrika sinula" u Srbiji izabrana je zbog toga što je od najstarijih elektrana jedina u funkciji i deo energetskog sistema EPS-a. Njeni agregati i postrojenja su neka vrsta dinamičkog muzeja.
Hidroelektranu "Vučje" sagradilo je "Leskovačko električnog društvo" sa 168 akcionara 1903. godine, a lokaciju, u živopisnom ambijentu kanjona reke Vučjanke, pod pazuhom planine Kukavice. Prostor između visokih stena, odabrao je profesor Đorđe Stanojević, koji se smatra pionirom elektrifikacije u Srbiji, prijateljem Nikole Tesle i velikim zagovornikom njegovih pronalazaka. Graditeljski posao obavio je Josif Granžan, poreklom iz Velikog Bečkereka, a sva oprema je za 152.700 dinara u zlatu nabavljena od firme "Simens-Halfke" iz Berlina. Sa Hidrološkim i graditeljskim karakteristikama, Hidroelektrana predstavlja pravi dragulj u kanjonu Vučjanke. Voda iz reke se zahvata kanalom dugim 986 metara, na pojedinim mestima uklesan u stenama, i dovodi do vodne komore odakle se cevima dužine 235 metara, pod oštrim uglom, stropoštava na turbine. Naizgled jednostavan zahvat, ali su graditelji uložili veliki napor da zadatak ostvare, gde, možda baš zbog toga, elektrana bez prekida i neumorno radi sto godina. Elektrodistribucija Leskovac je zadnjih godina revitalizovala ponešto na mašinama, ponešto na objektu i njegovoj neposrednoj okolini i danas je on u punom sjaju - koristan i atraktivan.
Kanjon obiluje virovima tj. kazanima za kupanje.Najpoznatiji su Devkazan,Jaz,Donji Djokin vir,Srednji Djokin vir,Crni vir za koji kazu da je dubok 10m.Ja ga nisam video jer je tesko dostupan.
Evo slika iz kanjona.


Pogled sa stene iznad Devkazana na HE i napusteni hotel Orlovo gnezdoavatar
Vucjanac
Admin

Broj poruka : 22
Datum upisa : 22.07.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu